• Kategorie
  • Płatki owsiane górskie LA CHEF MELVIT 3kg

Owsianka to ulubione śniadanie wszystkich sportowców, jedzona codziennie wpływa na sprawność fizyczną, zwiększa odporność i wytrzymałość. Nie bez przyczyny owies jest podstawowym składnikiem końskiej diety. Są najcenniejszym źródłem białka, dostarczają niezbędnych aminokwasów, witaminy z grupy B poprawiające pamięć, a nawet substancje antydepresyjne.

Brak towaru
24.72
Wpisz swój e-mail
Opinie
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Paczkomaty InPost 15
Kurier DPD 20
Kurier DPD(Pobranie) 25
Dostępność Brak towaru
Waga 3 kg
Zostaw telefon

Dla wszystkich aktywnych kobiet najważniejsze będą ich właściwości wspomagające odchudzanie - niski indeks glikemiczny, niewiele kalorii, a przy tym ogromna ilość wartości odżywczych.

Zalety płatków owsianych można wymieniać długo, ale najlepiej przekonać się o tym samemu, dlatego zacznij już dziś jeść owsiankę na śniadania, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  •     Wartość energetyczna 1532 kJ / 363 kcal
  •     Białko: 13 g
  •     Błonnik: 10 g
  •     Węglowodany: 60 g
  •     Tłuszcze: 5,7 g

Owies: zrozum znaczenie tego zboża w zdrowej diecie

Istnieje wiele powodów, dla których warto włączyć owies do swojej diety. Płatki owsiane są bogate w błonnik i minerały, zapewniają uczucie sytości i pomagają w utrzymaniu porządku w jelitach.

Badania pokazują, że 3 łyżki owsa dziennie wystarczą, aby uzyskać pełne korzyści. Produkt ten można spożywać na kilka sposobów surowe z mlekiem lub jako składnik pieczywa, makaronów, słodyczy i przekąsek.

Owies ma nierozpuszczalny i rozpuszczalny błonnik. Wśród rozpuszczalnych błonników główną korzyścią są beta-glukany, które mają zdolność odprowadzania wody znajdującej się w jelicie i tworząc rodzaj wyściółki na ścianach żołądka i jelit. Dzięki temu opróżnianie żołądka trwa dłużej, co przedłuża uczucie sytości. Płatki owsiane są szeroko polecane osobom na diecie odchudzającej.

Płatki owsiane działają jako rodzaj wyściółki jelit. Włókna zawarte w nich stymulują wzrost mikroflory jelitowej, ponieważ służą jako energia dla pałeczek kwasu mlekowego.

W wyniku tego procesu powstaje substancja zwana kwasem masłowym, która stymuluje ruchy perystaltyczne. Ten bodziec powoduje szybszą eliminację substancji toksycznych, sprzyjając odnowie komórek i zapobiegając nowotworom.
Pomaga to w zapobieganiu chorobom przewlekłym

Beta-glukany mają jeszcze inną funkcję. Tworzony przez nie film powoduje, że glukoza i cholesterol są tam dłużej uwięzione, zanim zostaną wchłonięte. Wolniej wchłaniając węglowodany, poziom glukozy we krwi nie wzrasta tak szybko.

Osoby z wysokim poziomem cholesterolu mogą odnieść duże korzyści ze spożywania płatków zbożowych, zwłaszcza w postaci płatków owsianych. Badania pokazują, że może to pomóc obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10%. Owies jest również bogaty w potas, substancję, która pomaga regulować ciśnienie krwi, choć nie bezpośrednio.

Około 30 gramów płatków z owsa dziennie wystarczy, aby uzyskać wszystkie korzyści. Należy pamiętać, że owies podobnie jak inne błonniki, należy zawsze spożywać z płynami ułatwiającymi trawienie.

Jako źródło energii, każde 100 gramów owsa dostarcza około 67 gramów węglowodanów Wapń i żelazo to inne składniki odżywcze zawarte w owsie, które będą bardzo dobrze wykorzystywane przez organizm.


Dużo ciekawych informacji o płatkach znajdziesz na portalu abczdrowie.pl

O płatkach owsianych

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.